Chleb orkiszowy

Przepis na prosty chleb orkiszowy, w całości wykonany z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Bardzo lubię domowe pieczywo, zwłaszcza kiedy jest proste i szybkie do przygotowania, a tak właśnie jest w tym przypadku. Chlebek pięknie wyrasta, jest smaczny, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. Chrupiąca skórka, miękki i sprężysty środek, a przy tym świetne walory smakowe (naszym zdaniem 😉 a zajadały się tak samo dzieciaki jak i dorośli). Tak bym w skrócie określiła zalety chleba orkiszowego. W tym momencie muszę również wspomnieć, że chleb świetnie się mrozi. Wystarczy po ostygnięciu go poporcjować i zamrozić w pojemniku bądź woreczku przeznaczonym do mrożenia. Należy pamiętać, aby masę na chleb dobrze wyrobić. Ja do tego celu wykorzystałam Tefal CC, ale spokojnie poradzi sobie również zwykły mikser z odpowiednimi końcówkami.
 @Tefal Cuisine Companion #24
Chleb orkiszowy
Składniki:
keksówka o wymiarach ok. 12 cm x 25 xm

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 ml lekko ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

dodatkowo:
sezam i słonecznik do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieść lekko ciepłą wodę, miód oraz olej. Ustaw prędkość 2/temp. 50 stopni, czas 3 minuty. Składniki powinny połączyć się, a miód rozpuścić. W kolejnym kroku dosyp mąkę, suche drożdże oraz sól. Wybierz program Pastry 1. Po całkowitym wyrobieniu ciasto powinno być dość rzadkie, bez grudek. Wyrobione ciasto pozostaw w misie na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie wskazanego czasu keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Teraz chleb możesz posypać ulubionymi ziarnami (sezam, dynia, słonecznik). Wyrośnięty chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40-50 minut (u mnie termoobieg). Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągnij i studź na metalowej kratce-ruszt. Pieczywo do 2-3 dni zachowuje swoją świeżość, pozostaje smaczne i miękkie w środku. Mimo wszystko zdecydowanie najlepiej smakuj od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe 😉

Tradycyjny sposób przygotowania: 
Do miski wlej lekko ciepłą wodę, dodaj miód oraz olej. Wymieszaj płynne składniki, aby miód się rozpuścił. W kolejnym kroku dodaj mąkę, suszone drożdże oraz sól. Masę wyrabiaj mikserem z odpowiednimi końcówkami do połączenia się składników, tak aby nie było grudek (2-3 minuty). Ciasto będzie lejące. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Opcjonalnie po wyrośnięciu chleb możesz posypać ulubionymi ziarnami (sezam, dynia, słonecznik). Wyrośnięty chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40-50 minut (u mnie termoobieg). Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągnij i studź na metalowej kratce-ruszt. Pieczywo do 2-3 dni zachowuje swoją świeżość, pozostaje smaczne i miękkie w środku. Mimo wszystko zdecydowanie najlepiej smakuj od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe 😉

Ciasto na chleb należy dobrze wyrobić, aby nie miało grudek


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz