Spaghetti carbonara

Carbonara to klasyk kuchni włoskiej. Wystarczy kilka składników, 15 minut roboty i już mamy gotowy pyszny makaron. Do przygotowania oryginalnej carbonary potrzebujemy boczku, sera, jajek, pieprzu i makaronu. Ja swoją wersję wzbogacam często o dodatek czosnku i natki pietruszki. Smakuje genialnie!

Składniki:
na 2 porcje

200 g makaronu spaghetti
100 g boczku wędzonego lub pancetty
1 jajko
2 żółtka
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50 g sera pecorino (parmezanu lub grana padano) startego na tarce 
pieprz, sól do smaku

Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż go przez kilka minut na patelni, aż stanie się chrupiący. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość razem przesmaż przez kilkadziesiąt sekund i zdejmij z ognia. Jajka sparz wrzątkiem. Do miski wbij całe jajo i dwa żółtka, roztrzep je przy pomocy rózgi/trzepaczki. Dodaj starty ser, podsmażony boczek z czosnkiem i natką pietruszki oraz pieprz i sól do smaku, wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź (nie przelewaj zimną wodą!) i gorący od razu przełóż do miski z jajkami, boczkiem i serem. Całość szybko wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Postępuj sprawnie i pamiętaj, że jajka nie mają całkowicie się ściąć, tylko utworzyć kremowy sos i zgęstnieć od gorącego makaronu. Jeżeli zrobisz to na patelni, istnieje prawdopodobieństwo, że otrzymasz jajecznicę 😊 Spaghetti carbonara serwuj od razu po przygotowaniu, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz