Karkówka pieczona w plastrach

Pieczona karkówka kojarzy mi się z rodzinnym domem. Mama zazwyczaj piekła ją w całości i był to zarówno świetny obiad jak i dodatek na kanapki. Dziś zapraszam Was na najprostszy przepis na pieczoną karkówkę w plastrach. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje, jest bardzo miękkie i aromatyczne. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas większych rodzinnych uroczystości. Pieczona karkówka jest smaczna, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych czy też dużego nakładu pracy. Mięso można doprawić według własnego uznania. Poniżej znajdziecie moje ulubione przyprawy, które lubię dodawać w dość sporych ilościach. Pamiętajcie również o tym, aby mięso piec pod przykryciem, żeby nie wyschło. W między czasie można je przełożyć na drugą stronę i podlać powstałymi sokami. Ja dodatkowo zazwyczaj dorzucam posiekaną cebulę oraz warzywa korzenne jakie akurat mam w domu. Dzięki temu danie staje się jeszcze bardziej aromatyczne, a upieczone warzywa (w większej ilości) mogą również stanowić dodatek do obiadu wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.
Składniki:

8 plastrów karkówki (ok. 1, 5 cm grubości)
2 cebule
1 marchewka
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
czosnek granulowany
pieprz czarny mielony
majeranek
rozmaryn
sól 
olej (ok. 6-8 łyżek) 
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody

Plastry karkówki lekko rozbij tłuczkiem. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew pokrój w grubsze plastry. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj wraz z przyprawami (nie podaję ich dokładnej ilości, ponieważ każdy dopasuje ilościowy skład przypraw do swoich upodobań smakowych). 
Plastry karkówki natrzyj dokładnie z każdej strony marynatą i tak przygotowane mięso włóż pod przykryciem do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, rozłóż od dołu cienką warstwę posiekanej cebuli i na to ułóż plastry karkówki. Pomiędzy mięso poutykaj pozostałą cebulę oraz plastry marchwi. Całość podlej delikatnie płynem (bulion warzywny lub woda). Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 80-90 minut. Podczas pieczenia przełóż mięso na drugą stronę i podlej powstałymi sokami. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso przyrumieniło się. 
Pieczona karkówka doskonale smakuje zarówno z ziemniakami, kaszą czy też kluskami. Jako dodatek serwowałam do niej prostą sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz