Czekolada na gorąco z piankami marshamallows

Gorąca czekolada do picia to przepis na najmilsze zimowe popołudnie. Kubek aksamitnej czekolady, kocyk i dobra książka. Wspaniały scenariusz, zwłaszcza kiedy za oknem tak jak dzisiaj śnieg i zima w pełni 💓 Dodatek pianek marshmallows, które dla mnie osobiście są słodkim wspomnieniem dzieciństwa, sprawia, że całość stanowi również smakowity deser. To świetna opcja dla wszystkich łasuchów ;) Do przygotowania domowej gorącej czekolady najlepiej wykorzystać dobrej jakości czekoladę, o zawartości min. 70% kakao. Ilość substancji słodzącej dobierzcie pod swój smak, pamiętając, że pianki pod wpływem gorącej czekolady rozpuszczają się i tym samym nadają całość dodatkowej słodyczy. Tak przygotowana czekolada poprawia humor i dodaje energii, od czasu do czasu można zaszaleć i skusić się na pyszną domową czekoladę do picia. Gwarantuję, że posmakuje wszystkim, zarówno Maluchom jak i Rodzicom :)


@Tefal Cuisine Companion #23
Czekolada na gorąco z piankami marshmallow
Składniki:
na 2 porcje

400 ml mleka (roślinne lub krowie)
100 g gorzkiej czekolady podzielonej na kostki (zawartość kakao min. 70%)
1-2 łyżki cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej (według uznania)
 szczypta cynamonu 
pianki marshamallow

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem ultra blade wlej mleko, dodaj cukier, cynamon i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw temperaturę 80/obroty 6 i podgrzewaj całość 3-4 minuty. Na końcu zmiksuj przez 15 sekund przy obrotach 12. Czekoladę przelej do szklanek, ozdabiaj piankami marshmallows i serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

Klasyczny sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier, cynamon i zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia, dorzuć połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż do połączenia się składników. Zagotuj ponownie i gotowe 😊 Napój możesz dodatkowo przelać przez sitko albo zmiksować blenderem, żeby był bardziej gładki i spieniony. Czekoladę przelej do szklanek, ozdabiaj piankami marshmallows i serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

Czekolada na gorąco przygotowana w Tefal Cuisine Companion. Na końcu warto czekoladę zmiksować dzięki temu będzie przyjemnie aksamitna i puszysta.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz