5 pomysłów na zdrowe śniadanie

Chyba każdy z nas przynajmniej raz słyszał, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Należę do osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez pożywnego śniadania, nawet jeżeli wiąże się to z wcześniejszą pobudką. Niestety zwykłe kanapki z szynką i serem znudziły mi się już wiele lat temu. Zastąpiła je owsianka, którą po latach pokochałam na nowo. Zaraz obok jaglanki, a także puddingu chia jest to dla mnie jedna z najwygodniejszych śniadaniowych opcji. Po pierwsze szybko, po drugie smacznie, i jak już wspominałam wcześniej, za każdym razem mam inną wersję smakową. Jako dodatki wykorzystuję wszystko to co akurat mam pod ręką. Owoce, bakalie, orzechy, siemię lniane, płatki i ziarna to tylko kilka z możliwych opcji 😉 
Ok, ale nie wszyscy lubią owsiankę. Dlatego dziś przygotowałam dla Was wpis, w którym znajdziecie 5 pomysłów na zdrowe śniadanie. Wpis ma służyć ku inspiracji, poniższe propozycje mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do Waszego śniadania. Propozycje na zdrowe śniadanie, całkiem inne niż ja przygotowała dla Was również Marta z bloga Bazyliowy Mus. Koniecznie zajrzyjcie i zobaczcie co dobrego znajdziecie u Marty :)

1) PLACKI -  wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i usmażyć małe placuszki. To świetny sposób na przemycenie do naszej diety wartościowych składników. Placki najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym, a jeżeli zostanie Wam ich nadmiar będą doskonałą opcją na drugie śniadanie, które możecie zabrać ze sobą na wynos. 

 

2) DOMOWE PASTY I SMAROWIDŁA - stanowią doskonałe urozmaicenie codziennych kanapek. Jeżeli również Tobie znudziła się kromka chleba z serem i szynką, przygotuj sobie jakąś smaczną domową pastę. Wybór jest naprawdę ogromny, ponieważ do takiej pasty możesz wykorzystać swoje ulubione, wartościowe składniki. 

 


3) A MOŻE SAŁATKA? Na śniadanie często przygotowuję sobie kolorowe sałatki z mnóstwem warzyw. Jako bazę wykorzystuję kaszę, która moim zdaniem doskonale sprawdza się o poranku w połączeniu z naszymi ulubionymi dodatkami. Kaszę zazwyczaj gotuję dzień wcześniej i przechowuję w lodówce. Jest ona źródłem magnezu, cynku, żelaza i witamin z grupy B. Kasza jest również świetnym źródłem błonnika. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. 



4) OWSIANKA, JAGLANKA CZY PUDDING CHIA? Ich największą zaletą jest zdecydowanie szybkość przygotowania. Jeżeli chodzi o nasiona chia, najlepiej zalać je mlekiem dzień wcześniej i przez noc przechować w lodówce. Kaszę jaglaną można również ugotować w większej ilości, schować do lodówki i zużywać na bieżące potrzeby.


 
5) DOMOWE PIECZYWO. Jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne, a przynajmniej wiemy co jemy ;) Wielbicielom wszelkich płatków i ziaren polecam chleb czystoziarnisty, a łasuchom chlebek bananowy, który doskonale smakuje z masłem orzechowym.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz