Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem

Zapiekany makaron ze szpinakiem i boczkiem to pyszna propozycja na obiad albo kolację na ciepło. Danie jest naprawdę bardzo smaczne, u Nas sprawdziło się na rodzinny obiad. Zajadały się ze smakiem zarówno dzieci jak i dorośli 😃 Ugotowany makaron wystarczy połączyć z przesmażonym boczkiem oraz aromatycznym szpinakiem z czosnkiem w sosie serowo-śmietanowym. Następnie pozostaje już tylko wszystko wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia. Polecam również przepisy na sprawdzoną zapiekankę z mięsem mielonym oraz zapiekankę gyros.
Składniki:
na 3-4 porcje
duże naczynie żaroodporne 

400 g makaronu świderki 
200 g boczku wędzonego parzonego (u mnie w plastrach)
2 cebule
2 ząbki czosnku 
400 g szpinaku mrożonego (u mnie szpinak w liściach)
pieprz, sól do smaku
200 g śmietany do zup i sosów 12% lub 18%
200 g serka topionego (u mnie 2 x 100g) wybrałam smak śmietankowy, może być paprykowy, pieczarkowy lub inny ulubiony
garść startego sera żółtego lub parmezanu
odrobina oleju do wysmarowania naczynia
1 łyżeczka masła klarowanego smażenia

Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź, przelej zimną woda i pozostaw do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne posmaruj pędzelkiem silikonowym nasączonym olejem. Na dno naczynia wyłóż warstwę makaronu. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię - bez dodatku żadnego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest tłusty. Gdy tylko się zarumieni, przełóż go na makaron. Patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym i na maśle klarowanym podsmaż cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy cebula zeszkli się dodaj mrożony szpinak, gdy się rozmrozi dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość jeszcze chwilę podsmaż razem, z rozmrożonego szpinaku powinien odparować nadmiar wody. Zmniejsz grzanie i dodaj na patelnię serki topione oraz śmietanę. Często mieszając podgrzewaj składniki, aż utworzy się sos śmietanowo-serowy. Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku. Zawartość patelni przełóż na wcześniej przygotowany makaron z boczkiem. Za pomocą łyżki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, aby sos mógł dostać się pomiędzy wszystkie warstwy. (Jeżeli na tym etapie okaże się, że sosu jest za mało, należy dodać jeszcze trochę śmietany). Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 30 minut. Wyjmij na chwilkę, posyp startym żółtym serem i zapiekaj ponownie przez ok. 10 minut, aż ser rozpuści się. Smacznego :)  


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz