Fit pasta szpinakowo - twarogowa

Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was (znów😋) przepis na pyszną pastę kanapkową. Kilka dni temu na blogu pojawiła się pasta z zielonego groszku i fety, która bardzo Wam się spodobała. Przepis na nią znajduje się tutaj. Jeżeli mam tylko chwilę czasu lubię przygotować jakieś domowe smarowidło na kanapki. Tym razem miałam nadmiar świeżego szpinaku w lodówce więc połączyłam go z twarogiem, olejem lnianym oraz przyprawami i wyszła świetna pasta, która tak naprawdę doskonale sprawdzi się również jako dip do świeżych warzyw czy krakersów. Pastę przygotujecie dosłownie w kilka chwil, najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki przegryzą się. Z podanych składników wychodzi średniej wielkości słoiczek, który możecie śmiało przechować w lodówce do 3-4 dni. Po więcej zdrowych przepisów zajrzyjcie do tej zakładki.


 @Tefal Cuisine Companion #22
Fit pasta szpinakowo - twarogowa 
 Składniki:

250 g miękkiego twarogu półtłustego
100 g świeżego szpinaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny lub limonki 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonego oregano 
pieprz, sól do smaku  

do dekoracji:
liście szpinaku
dymka
czarnuszka 

Sposób przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Do misy urządzenia z założonym ostrzem ultra blade przełóż twaróg, jogurt naturalny, dodaj sok z cytryny oraz olej lniany. Załóż wewnętrzny koszyk do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszyć pojemność misy. Składniki miksuj przy prędkości 12 przez 30 sekund na gładką masę. W kolejnym kroku dodaj wszystkie przyprawy do smaku oraz świeży szpinak, miksuj całość na gładką masę przez 60 sekund/obroty 12. W między czasie zbierz za pomocą łopatki składniki ze ścianek naczynia. Konsystencję pasty możesz regulować dodając więcej jogurt naturalnego (oleju lnianego, a nawet wody). Przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 3-4 dni w pojemniku lub słoiczku. Podawaj jako smarowidło do kanapek, stosuj jako dip do świeżych warzyw lub pastę na krakersy.

Klasyczny sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Do twarogu dodaj szpinak, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz olej lniany. Za pomocą blendera zmiksuj składniki na jednolitą masę. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Konsystencję pasty możesz regulować dodając więcej jogurt naturalnego (oleju lnianego, a nawet wody). Przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 3-4 dni w pojemniku lub słoiczku. Podawaj jako smarowidło do kanapek, stosuj jako dip do świeżych warzyw lub pastę na krakersy. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz