Fit pasta szpinakowo - twarogowa

Witajcie Kochani!
Dzi艣 mam dla Was (zn贸w馃構) przepis na pyszn膮 past臋 kanapkow膮. Kilka dni temu na blogu pojawi艂a si臋 pasta z zielonego groszku i fety, kt贸ra bardzo Wam si臋 spodoba艂a. Przepis na ni膮 znajduje si臋 tutaj. Je偶eli mam tylko chwil臋 czasu lubi臋 przygotowa膰 jakie艣 domowe smarowid艂o na kanapki. Tym razem mia艂am nadmiar 艣wie偶ego szpinaku w lod贸wce wi臋c po艂膮czy艂am go z twarogiem, olejem lnianym oraz przyprawami i wysz艂a 艣wietna pasta, kt贸ra tak naprawd臋 doskonale sprawdzi si臋 r贸wnie偶 jako dip do 艣wie偶ych warzyw czy krakers贸w. Past臋 przygotujecie dos艂ownie w kilka chwil, najlepiej smakuje sch艂odzona, kiedy smaki przegryz膮 si臋. Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi 艣redniej wielko艣ci s艂oiczek, kt贸ry mo偶ecie 艣mia艂o przechowa膰 w lod贸wce do 3-4 dni. Po wi臋cej zdrowych przepis贸w zajrzyjcie do tej zak艂adki.


 @Tefal Cuisine Companion #22
Fit pasta szpinakowo - twarogowa 
 Sk艂adniki:

250 g mi臋kkiego twarogu p贸艂t艂ustego
100 g 艣wie偶ego szpinaku
3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
1 艂y偶ka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 艂y偶ka soku z cytryny lub limonki 
1/2 艂y偶eczki suszonego czosnku granulowanego
1/2 艂y偶eczki suszonego oregano 
pieprz, s贸l do smaku  

do dekoracji:
li艣cie szpinaku
dymka
czarnuszka 

Spos贸b przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Szpinak dok艂adnie umyj i osusz. Do misy urz膮dzenia z za艂o偶onym ostrzem ultra blade prze艂贸偶 twar贸g, jogurt naturalny, dodaj sok z cytryny oraz olej lniany. Za艂贸偶 wewn臋trzny koszyk do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszy膰 pojemno艣膰 misy. Sk艂adniki miksuj przy pr臋dko艣ci 12 przez 30 sekund na g艂adk膮 mas臋. W kolejnym kroku dodaj wszystkie przyprawy do smaku oraz 艣wie偶y szpinak, miksuj ca艂o艣膰 na g艂adk膮 mas臋 przez 60 sekund/obroty 12. W mi臋dzy czasie zbierz za pomoc膮 艂opatki sk艂adniki ze 艣cianek naczynia. Konsystencj臋 pasty mo偶esz regulowa膰 dodaj膮c wi臋cej jogurt naturalnego (oleju lnianego, a nawet wody). Przygotowan膮 past臋 przechowuj w lod贸wce do 3-4 dni w pojemniku lub s艂oiczku. Podawaj jako smarowid艂o do kanapek, stosuj jako dip do 艣wie偶ych warzyw lub past臋 na krakersy.

Klasyczny spos贸b przygotowania:
Szpinak dok艂adnie umyj i osusz. Do twarogu dodaj szpinak, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz olej lniany. Za pomoc膮 blendera zmiksuj sk艂adniki na jednolit膮 mas臋. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Konsystencj臋 pasty mo偶esz regulowa膰 dodaj膮c wi臋cej jogurt naturalnego (oleju lnianego, a nawet wody). Przygotowan膮 past臋 przechowuj w lod贸wce do 3-4 dni w pojemniku lub s艂oiczku. Podawaj jako smarowid艂o do kanapek, stosuj jako dip do 艣wie偶ych warzyw lub past臋 na krakersy. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prze艣lij komentarz