Pomidorowy Gulasz Wieprzowy.

Gęsty i aromatyczny gulasz z mięsem i warzywami.

Treściwy, sycący, doskonale pasuje do kaszy, ziemniaków czy ryżu.


Składniki:

500 g łopatki wieprzowej bez kości
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka siekanych pomidorów 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
pieprz, sól do smaku (według uznania)
1 łyżka tłuszczu do smażenia (olej, smalec, margaryna)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka sosu sojowego
 2, 3 łyżeczki gęstej śmietany

Umyte i osuszone mięso kroję w gulaszową kostkę.
 Przekładam do miski i doprawiam: solą, pieprzem, sosem sojowym, oregano, czerwoną słodką papryką.
Dodaję ketchup oraz oliwę z oliwek, całość mieszam wcierając przyprawy w mięso i wstawiam pod przykryciem do lodówki na ok. 60 minut, aby wszystkie smaki połączyły się.

Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, obraną cebulę kroję w piórka.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i przekładam mięso, smażę kilka minut na dużym ogniu, następnie zmniejszam gaz i dodaję cebulę, która musi się zeszklić, później dodaję paprykę i duszę całość pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości warzyw. 

Kiedy warzywa są już miękkie dodaję na patelnię pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Duszę całość przez ok. 15 minut do momentu odparowania ewentualnego nadmiaru wody, kiedy sos byłby zbyt gęsty można dodać odrobinę przegotowanej wody. 

Do zagotowanego sosu dodaję koncentrat pomidorowy i trzymam jeszcze chwilę na ogniu.
Na koniec doprawiam majerankiem i według uznania ulubionymi przyprawami, dla walorów smakowych warto dodać 2, 3 łyżki gęstej śmietany. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

3 comments: